НОВО 20: Стефан Янев скрепява коалиционен кабинет на ГЕРБ

Виолета Комитова зове за правителство с първия мандат, шефът й готов на подкрепа от всички с третия

Политика
08:45 - 29 Ноември 2022
4777
НОВО 20: Стефан Янев скрепява коалиционен кабинет на ГЕРБ

Че Български възход на Стефан Янев ще скрепи коалиция на ГЕРБ за правителство разкри изненадващо тази сутрин вицето му Виолета Комитова.

"Трябва да се търсят възможности за правителство и най-добре това да стане с първия мандат", обяви бившата служебна министърка пред Би Ти Ви - часове след като парламентарната група на Янев бе на консултации при президента Румен Радев. 

„Ние водим политика "не" на конфронтацията. Искаме диалог, искаме конструктивен разговор виждаме, че в момента партиите доста често се карат в парламента“, добави тя.

Според Комитова новите кабинети ще са сложни конструкции с много партии в тях и затова трябва да се мисли в тази посока. Тя предположи и че те ще са с кратки хоризонти, затова и трябва да се фокусират върху най-важните приоритети.

Затова Комитова обясни, че правителство с първия мандат едва ли ще е само на една партия.

„Не се знае дали това ще бъде точно на ГЕРБ правителство с първия мандат, защото не се знае точно каква конструкция ще предложат те. Смятаме, че служебните правителства представляват точно такава, сложна многопартийна конструкция. В тях има представители на всички партии. Аз не мога да ви  кажа, че трябва да има разговори за това правителство. Тоест ние предлагаме контактни групи“, каза още Комитова.

Тя обясни, че ако се стигне до трети мандат Стефан Янев може да е премиер за трети път.

„Той е успешен премиер, който е работил с министри от всички партии. Между другото, служебните правителства се състоят от всички партии. Те са многокомпонентни структури, там няма една доминираща партия“, коментира Комитова.

„Ние сме готови да водим диалог, построен на същия принцип. Контактни групи, убеденост, че правителството ще е сложна конструкция, коалиционно споразумение, очертаване на няколко най-важни приоритета в краткосрочен план и поемане на отговорност. Това е нова технология“, каза още тя.

Самият Янев пък коментира, че очаквал подкрепа от всички, в случай, че третият мандат от президента Румен Радев (при нереализирането на първите два - на ГЕРБ и ПП, б.р.) отиде при него. 

"Ако "Български възход" получи третия мандат - не изключвам подкрепа от никого. Необходимо ни е обединение и трябва да излезем от омагьосания кръг през последните две години, в които България скача от криза в криза.

Ако от сега тръгнем да търсим варианти или обяснения как някой дава на концесия или под наем третия мандат, това обезсмисля цялото усилие за правене на правителство. Отговорната задача на политиците в НС е да намерят решение и формулата, която решава проблемите на хората", уточни той.