Ново българско училище отвори врати в Швейцария (СНИМКИ)

Актуални новини
15:40 - 05 Септември 2022
3552
Ново българско училище отвори врати в Швейцария (СНИМКИ)

Децата на българите от Лозана, Нион, Морж, Монтрьо, Веве, Лютри, Вилньов, Мартини вече имат свое българско училище. 3 септември се превърна в празник за подрастващите в швейцарския град Веве. Тържественото откриване на учебната година започна с Химна на България.

Официални гости на празника бяха Светлана Йорданова, първи секретар и завеждащ Консулска служба на Българското посолство в Берн, Лори Вийоме, завеждащ отдел “Образование, семейства и спорт” в Община Веве и Габриела Кемпф, отговаряща за отдел “Социални контакти” към общината.

Четиригодишният Свен рецитира стихотворението “Аз съм българче”. По традиция първи прага на училището прекрачиха децата от подготвителната група и първокласниците. Те бяха посрещнати от директора на училището Маргарита Стоянова с хляб, сол и мед, съобщиха за рубриката БГ свят от учебното заведение.

Децата ще могат да изучават български език и литература, история и география, култура и традиции. Те са разпределени в предучилищна група, а също и начална и напреднала. Учебният план е изцяло изготвен според изискванията на българското Министерство на образованието.

„Нека бъдем добър пример и неизчерпаем извор на вдъхновение и радост в тяхното ежедневие. Успешна и присъствена учебна година! На добър час!“, споделят от училището.