Ново двайсет: Лечков каза, че може и да няма изборен конгрес на БФС на 15 март

Членът на Изпълкома е категоричен, че ще се чакат решенията на съда, които може да отнемат много време

Спорт
14:03 - 28 Януари 2024
3933
Ново двайсет: Лечков каза, че може и да няма изборен конгрес на БФС на 15 март

Изборен конгрес на Българския футболен съюз (БФС) на 15 март може и да няма. Това изненадващо обяви пред БНТ членът на Изпълкома Йордан Лечков.

"Конгресът може и да не бъде проведен. Всичко е възможно. Има още неща в съда, има процедурни хватки. От опозицията говорят за нас, а самите те заплашват съдийски състави, срещат се с хора от Търговския регистър", коментира Лечков.

Той дори прогнозира, че цялата неяснота и ситуация на съдебни дела около БФС ще продължи още дълго време. "Ние сме в параграф 22 и може още 2-3 години да сме в този параграф. От него се излиза с решение на съда", допълни Лечков. Думите му всъщност означават, че той очаква в следващите години сегашното ръководство на БФС да продължи да управлява, докато се изчаква окончателно решение по делата, които се водят.

Самият Лечков е сред хората, които допринесоха за целия хаос от съдебни дела, след като той и още трима членове на Изпълкома - Емил Костадинов, Румян Вълков и Димитър Георгиев обжалваха избора на Михаил Касабов като и.д. президент на БФС. Жалбата на Георгиев веднага отпадна, тъй като не бе допусната. Тъкмо останалите жалби са тези, които могат да попречат за провеждането на конгреса на определената дата, ако бъдат уважени от съда.

От своя страна Касабов коментира, че е действал съобразно закона и затова е подал искане да бъде вписан в Търговския регистър като представляващ БФС. Той дори упрекна Борислав Михайлов, че не е напуснал по-рано поста си: "Малко закъсня с подаването на оставката. Не прецени добре ситуацията".

Един от кандидатите за президент на предстоящия конгрес - Георги Градев, също очаква проблеми преди конгреса. Той коментира, че те ще дойдат от страна на настоящото ръководство.

"Очаквам саботаж на подготовката и провеждането на конгреса. Ето, като начало насроченият за 5 февруари Изпълком, на който да бъдат приети нормативните документи и комисиите за провеждане на конгреса, бе отложен за 12 февруари. Те не са готови", заяви Градев отново пред БНТ.

Той обяви, че на 14 февруари ще обяви своя екип. Но от сега даде да се разбере, че в основата на програмата му за управление ще бъде унгарският модел за развитие на футбола.

"Ще стъпя върху три основни стълба. Първо - правила. Цялата сегашна нормативна уредба е за кофата за боклук и трябва да бъде приета напълно нова. Второ - подобряване на инфраструктурата. Във всички училища трябва да има игрища 20 на 40 метра, които да не затварят в 18:00 часа, а да са отворени и след това. И да се работи за построяването на нов национален стадион. Трето - незабавно отделяне на Професионалната футболна лига. През всичките години председателят на Съдийската комисия не се избира дори колективно от Изпълкома, а се определя еднолично от президента на футболния съюз и от това произтичат много проблеми", каза Градев.

Той потвърди поканата си към останалите членове на опозицията в лицето на Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров, да влязат в неговия Изпълком, ако бъде избран за президент.