Ново газово находище откриха край Египет

Свят
11:57 - 06 Декември 2022
2117
Ново газово находище откриха край Египет

За намирането на ново газово находище в Средиземно море край бреговете на Египет, съобщи египетската Държавна информационна служба, като се позова на американската компания “Шеврон”.

Кладенецът съдържа около 1 трилиона кубически метра синьо гориво. Той е прокопан със сондажния кораб “Стена Форт”, като залежите от природен газ са достигнати на дълбочина 3980 метра.

Откритието ще даде нов тласък на плановете на северноафриканската страна да се превърне в регионален енергиен център и ключов доставчик на синьо гориво. През последните години в Египет  бяха намерени редица петролни и газови находища, сред които масивното газово поле “Зохр” в Средиземно море. Страната постигна самодостатъчност по отношение на нуждите си от газ в края на 2018 година.

Според правителствен доклад, публикуван в края на септември т.г., приходите на Египет от износ на природен газ през данъчната 2013/2014 година са 0.6 милиарда долара, а през 2021/2022 година достигат осем милиарда долара, което е 13 пъти повече.

За последните осем години количеството на изнасяния втечнен газ (LNG) се е увеличило от 1.9 милиона тона на 7.2 милиона тона или близо четири пъти. За същия период египетската страна е подписала 108 споразумения с международни компании за разработване на газови и петролни находища при минимална стойност на инвестициите от 22 милиарда долара.