Ново изследване: Ваксините са ефективни срещу Делта варианта

Новини
22:00 - 14 Септември 2021
4304
Ново изследване: Ваксините са ефективни срещу Делта варианта

Ваксините срещу новия коронавирус са ефективни и при Делта варианта, като предотвратяват настаняването в болница и посещение на спешно отделение, предаде Ройтерс, като цитира американско изследване.

Учени от Центрове за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ проследяват 33 000 спешни центъра и случаи на настанени в болница пациенти със заболявания като COVID-19. Данните са за юни, юли и август, когато Делта вариантът на новия коронавирус стана доминиращ в САЩ.

Според събраната информация при неваксинираните възможността за положителен тест е между пет и седем пъти по-голяма в сравнение с имунизираните.

Препаратът на "Модерна" има най-висока ефективност (92%) срещу развитието на тежки симптоми, налагащи посещения в спешни центрове. По този показател следва ваксината на "Пфайзер" (77%) и на "Джонсън енд Джонсън" (65%).

Подобни са данните и за предотвратяване на настаняването в болница на заразените.

Анализът потвърждава, че и трите ваксини дават "висока защита" срещу COVID-19, който води до тежки симптоми, принуждаващи заразените да търсят спешна лекарска помощ или да бъдат изпратени в лечебно заведение. Това е заключението на експертите от Центрове за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.