Ново напрежение между Гърция и Турция

Анкара закупи третия си морски сондажен кораб, който ще пристигне в страната след месец

Свят
11:54 - 20 Февруари 2020
1491
Ново напрежение между Гърция и Турция

Гърция реагира остро на твърдението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Атина е приела статуквото в Източното Средиземноморие. Турция засили присъствието си в тази част на света и продължава със сондажите, които дори международната общност осъди.

Президентът Ердоган заяви, че решителната позиция на Анкара е накарала „останалите страни в региона, но главно Гърция” да приемат статуквото в Източното Средиземноморие, за което Турция настоява. Той подчерта също така, че европейците нямат юрисдикция в региона.

Гърция излиза с категоричната позиция, че не само че не е съгласна с Турция, но и заедно с международната общност е осъдила незаконните действия на Турция в региона, пише „Катимерини”.

В изявление на говорителя на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас заяви,ч е "незаконните действия нямат правен ефект". Той осъди ходовете (на Анкара), които "продължават да подкопават регионалния мир и сигурност, създавайки, предпоставки за нарушаването на оръжейното ембарго в Либия и за опити за узурпиране на суверенните права на държавите в региона".

Освен това в изявлението си говорителят подчерта, че по време на разговорите между гръцката и турската делегация в Атина относно мерките за изграждане на доверие, турски изтребители са нарушили 39 пъти въздушното пространство над Егейско море.

Турция закупи третия си морски сондажен кораб, който ще пристигне в страната следващия месец и ще започне сондаж още тази година, без да уточнява къде точно.