Ново огнище на африканска чума у нас

Болестта настъпва преди 10 години в Европа

У нас
10:20 - 27 Юли 2019
3022
Ново огнище на африканска чума у нас

Имаме 22-ро огнище на африканска чума в Русенско. Това каза министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева пред Нова тв.

"Към днешна дата и за днес и за следващия ден нямаме и не очакваме да излязат положителни проби", коментира ситуацията със заболяването в страната Танева. Министърът добави, че трябва да се научим как да живеем в условията на това заболяване.

"Как да живеем по начин, по който да го спрем, да го ограничим и да държим чиста зоната, за да бъде изкоренен", поясни тя.

Танева добави, че болестта настъпва преди около 10 години в Европа. "Заболяването е на 3 континента. България сред страните-членки от Европейския съюз е с най-нисък интензитет на заболяването към момента, но изключвам Чехия – единствената страна, която се е справила с това заболяване", каза още тя.

По думите й и по отношение на личното стопанство истината е една, че това са малко на брой свине на фона на консумацията на свинско месо в България.

"Ако промишленото свиневъдство в България дава малко над 40% от свинското месо за консумация, то представлява 98% от цялото производство", заяви тя, като поясни, че става въпрос за малко свине, но за много хора. Oтносно свинското от личните стопанства няма мерки за биосигурност и това е предпоставка за разпространение на заразата, поясни Танева.