Ново огнище на африканска чума в село Забърдо

Ограничава се достъпът до дивечовъдни и ловностопански райони в община Чепеларе

Новини
17:43 - 19 Август 2019
1257
Ново огнище на африканска чума в село Забърдо

Със заповед на Районната дирекция на горите в Смолян е забранен достъпът до 6 дивечовъдни участъка и 4 ловностопански района, попадащи в инфектираната зона заради случай на Африкански чума по свинете в района на с. Забърдо, община Чепеларе, информират от РДГ.

Това е трето огнище на АЧС в Смолянска област, след като в края на миналата седмица стана известна поредната 10-та положителна проба за заразата, установена при мъртъв глиган, намерен край Забърдо. В териториите, в които е забранен достъпът не се разрешава лов, дърводобив, навлизане на туристи или гъбари. Въведените със заповедта ограничения са в сила до 16 октомври. 

Заради огнището на чума се забранява достъпът до дивечовъдните участъци "Персенк", "Червена-Кривия" към ДГС- Хвойна, "Перелийца" към ДГС- Михалково, както и до ловностопанските райони Забърдо, Зорница, Малево и Орехово. В тези територии не се разрешава навлизането на хора, които нямат отношение към мерките за контрол, наблюдение и ликвидиране на заразата. При възникване на неотложни дейности в тези зони, достъпът на лица може да бъде разрешен от Областната епизоотична комисия. 

Обявените три инфектирани зони заради случаи на АЧС при мъртви глигани в Смолянска област са в района на с. Змеица, общ. Доспат, Държавно ловно стопанство "Извора", общ. Девин и край с. Забърдо, общ. Чепеларе.