Ново земетресение удари Западен Афганистан

Свят
14:23 - 09 Октомври 2023
1469
Ново земетресение удари Западен Афганистан

Ново земетресение с магнитуд 4,9 разтърси Западен Афганистан днес, предаде ДПА.

Новите трусове бяха потвърдени от Геофизичния институт на САЩ и от жители на района. Според местен лекар хората са потърсили убежище в паркове, открити пространства и градини. Смъртоносното земетресение от събота се е отразило негативно на психическото здраве на хората, добави здравният работник, пише БТА.

Земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер през уикенда напълно разруши най-малко 13 села в провинция Херат. Местни жители от други райони, както и спасителни екипи все още се опитват да извадят тела изпод развалините. В много провинции хората събират дарения за пострадалите. Турция, Иран и Пакистан са обещали да предоставят спешна хуманитарна помощ. Съществуват противоречиви данни за точния брой на жертвите, като според правителството на талибаните до момента са загинали 2053 души. Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси заяви, че е регистрирала 1023 смъртни случая и 1663 ранени, а над 11 000 души са били засегнати от трагедията, допълва OCHA.

Днес на посещение в Херат се очаква да пристигне делегация от високопоставени представители на талибаните, включително назначеният от талибаните вицепремиер по икономическите въпроси Абдул Гани Барадар и неговия екип, съобщава Асошиейтед прес.

Те ще посетят засегнатия от земетресението регион, за да предоставят "незабавна помощ" и да осигурят "справедливо и точно разпределение на помощта", се посочва в изявление от столицата Кабул.