Новогодишният концерт на виенските филхармоници - без публика, ръкопляскаме онлайн

Маестро Рикардо Мути ще дирижира на 1 януари в Музикферайн

Топ
13:15 - 04 Декември 2020
11694
Новогодишният концерт на виенските филхармоници - без публика, ръкопляскаме онлайн

Противоепидемичните мерки в Австрия забраняват концерти до 7 януари. Но телевизионните зрители от петте континента ще се насладят на 1 януари 2021 г. на Новогодишния концерт на Виенските филхармоници, който ще се предава по света, както всяка година, съобщават световните агенции.

Даниел Фрошауер, ръководител на състава, е категоричен: "Разбира се, Новогодишният концерт ще се състои и без публика". Нова за оркестъра ще бъде липсата на ръкопляскания след всяко изпълнение. Особено странно ще е изживяването любимият на публиката "Радецки марш" да бъде изсвирен без нейно участие. "Може би самите оркестранти ще пляскат", разсъждава на глас Фрошауер.

Тазгодишният концерт във Виенската филхармония ще бъде без публика

За да не е съвсем без аплодисменти, Австрийската телевизия ще предава интерактивни овации. В сътрудничество с фирма за аудиотехника в Грац ще бъдат предавани чрез специална платформа овациите на регистрирани зрители. Техните ръкопляскания ще бъдат предавани посредством 20 микрофона в Златната зала на Музикферайн, където ежегодно се изнася концертът. Желаещи от цял свят могат да се регистрират на платформата Mynewyearconcert.com.

На платформата е възможно най-въодушевените сред телезрителите да качат своя снимка на платформата и австрийската телевизия ще показва някои от снимките по време на аплодисментите.

Маестро Рикардо Мути застава на диригентския пулт по време на необичайния новогодишен концерт в Музикферайн

Въпреки пандемията ръководството на Виенските филхармоници никога не е обмисляло да отложи концерта и да лиши своите 30 милиона телевизионни зрители от виенския новогодишен поздрав. "Концертът е за мен послание за света", допълва Фрошауер. Не са правени и промени в програмата, определена още през февруари, чийто акцент тази година е творчеството на династията Щраус. На диригентския пулт ще застане маестро Рикардо Мути.

Вероятно тази година ще окаже влияние върху програмата за 2022 година: "Може да открием някой "Валс на чумата", за да направим ретроспекция на пандемията", коментира Фрошауер. За сигурността на оркестрантите се взимат много строги мерки. Съставът е разделен на две - на оркестър за Държавната опера и на изпълнители за Новогодишния концерт. Всички музиканти се тестват редовно за коронавирус.