НПО: Държавата да поеме отговорност за доболничната помощ

Парламентът вече удължи срока за специализация на общопрактикуващите лекари с още 4 години

Актуални новини
12:30 - 20 Май 2019
1698
НПО: Държавата да поеме отговорност за доболничната помощ

Пациентски организации „Заедно с теб“ изразиха несъгласие с поредното отлагане на задължението за придобиване на специалност „Обща медицина“ от общопрактикуващите лекари .

„Считаме, че 19 години бяха достатъчни за специализация или поне започване на такава. Определено това е липса за последователни и отговорни здравни политики от страна на Комисия по здравеопазване към Народното събрание“, се казва в позицията им, изпратена до медиите.

„Отлагането отново за 4 години на задължителното специализиране „Обща медицина“ първо е във вреда на пациентите тъй като липсва качествена грижа и лечение на тези граждани, чиито лични лекари са без нужната специалност. Второ, решението е некоректно към тези лекари, които са положили усилия, отделили време, капацитет и финансов ресурс, за да имат специалност. Крайно време е държавата да поеме своята отговорност към първичната доболнична помощ“, казват от „Заедно с теб“.

Припомняме, че в петък парламента прие на първо и второ четене изменения в Закона за лечебните заведения, с които удължи срока за специализация на общопрактикуващите лекари с още 4 години.