Скандал в НС за образованието: Стрелят по Белобрадова, искала да затрие яслите

За аутсайдерите са виновни бедността, родителите или несправянето на властта, спорят депутатите

Новини
14:04 - 24 Януари 2024
6650
Скандал в НС за образованието: Стрелят по Белобрадова, искала да затрие яслите

Горещ дебат се заформи в НС днес, докато депутатите обсъждаха образованието и матурите. Народните представители спорят кой е факторът, който изхвърля децата от училище и ги прави аутсайдери, както и дали да има повтаряне на класовете и шансът да има повишение на оценките на матурите. 

Депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова предизвика бурни реакции, след като отсече, че основният фактор за липсата на образование, който спира децата от училище е социалната среда и бедността. Тя твърдо застъпи тезата, че повтарянето на класовете заради слаб успех не решава проблема и не помага за нищо. 

Социалният ефект е от изключително значние. Дете, което е обявено за аутсайдер в ранните си етипа на образование, трудно ще излезе на по-късен етап. Допълнителното занимание и специалните грижи за този тип деца е решение, заявия тя. 

Как гледаме на децата, които не се справят с училището и как подкрепяме учителите?, попита депутатката. Предлага се методика повтаряне на класа, но няма доказателство, че повтарянето помага те да подобрят уменията и знанията си. Една група от децата, посещаващи училище, дори не разбират какво се говори в клас, защото майчиният им език е различен, има и деца на сезонни работници, изброи уязвимите групи Белобрадова.

Образованието е пряко свързано с техния социален статус. Бедността означава по-ниско ниво на занния и умения, отсече депутатката.

Изоставането носи огромно негативно влияние. Това изоставане никога не може да бъде наваксано, ако детето не усвои набора от знания и умения, продължи Белобрадова.

Предстои ни дълъг разговор. Тук не просто говорим за неграмотни деца, а такива с чужд майчин език, които отсъстват, които ги няма, те въобще не разбират какво се говори, те не са в класната стая, говорим за деца със специфични отклонения, влезе в спора демократката. 

И отсъди, че много по-рано, преди детето да влезе в системанта на ранното образдевонаи – не сме си свършили работата в предучилищния етап, дажге преди това. Няма как да решив Работата трябва да се свърши в първите 4 години

Не сте запознати самите родители какво осъществяват срещу интереса на своите деца, заяви Костадинов

Бившият образователен министър Красимир Вълчев обаче директно атакува Белобрадова, като посочи, че основна причина не е бедността, не е социално икономическия фактор. Основният фактор е социално културният. Отношението на родителите към образованието на децата, това е вежното, подчерта той. 

Неосигуряване на право за предучилищна, посещаване на училище. Чувам тая теза, но основната причина не е бедността. Той даде за пример Смолян – с едни от най-високите образователни резултати. Според Вълчев, много родители ползват социалните помощи за цигари и алкохол, не за образование на децата си. Терминът естествена безработица – не работят тия, които не искат, заключи той.

Особено остър бе Христо Проданов от БСП. Г-жо Белобрадова, получавате ли поне бонбоните от Център за либерални стратегии или от Америка за България? Когато казвате – да свършим работата в предучилищна възраст, но какво означава да си свършщим работата. На тази възраст работят най-много родителите и детски градини. Тази социална система повод за завист от други държави, а вие искате да затриете яслите, разгневи се депутатът. 

Молят ни да не допуснем това, което вие с вашите либерални НПО искате да направите. Вие искате да закриете детските ясли, повтори той.

Когато цитирате либерални опорки, сещайте се къде се намирате. Това тук е България, изригна Проданов.

Вие ме наведохнте на интересен случай. Разговарях с директорка на малко българско школо – най-голямото българско училище в Америка. Там са въвели система, за да запазят езика. Системата на това, че училището почнало от 1 клас, накрая приемат 3  годишни, после 2 годишни, за да се запази езикът. Предучилищното образование е основно за езикова подкрепа. Защото имаме много малко деца с достъп до нея, завърши той.

На изказването на Вълчев, Белобрадова заяви, че данните наистина сочат, че има ясна зависимост между социалния статус и образованието – има изследвания. Белобрадова подкрепи тезата на Костадинов за родителите, които не спомагат бг езика да се запази, защото няма контрол.

Твърдите, че повторението не е санкция, вие казвате, че повторението е санкция, но не санкционирате родителите, санкционирате самото дете,това е проблем, каза тя.

Редно е след 2-и клас да се повтаря, първи клас не е по-трудно, не така мислят учителите. Да, част от децата може да се почувстват аутсайдери. Това е мнението на такива като мен, които имат достатъчно  години в училище. Кой да осигури подкрепа? Училището ли да осигури финансова подкрепа, имаме какво да осигурим на институциите, но жертвите са децата, заключиха други депутати.