НС комисия обяви, че "Булгаргаз" спряла доставките от Русия

Депутатите не приеха доклада на временния орган, бойкотираха го досегашните управляващи

Политика
16:29 - 27 Юли 2022
2836
НС комисия обяви, че "Булгаргаз" спряла доставките от Русия

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" е представил пред обществото избирателно, непълно и манипулативно информацията за кореспонденцията си с "Газпром експорт" във връзка с поискания от руския доставчик нов механизъм на плащане.

Това е едно от заключенията в доклада на временната парламентарна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт", и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз", съобщава "Дневник". 

Председател на комисията бе Даниел Митов от ГЕРБ. 

Докладът бе обсъден днес в Народното събрание и не бе приет. С 94 гласа "за", 70 "против" и 48 "въздържал се" парламентът го отхвърли. Докладът е подписан с особено мнение от шестима от членовете на комисията - представители на управляващата коалиция. В подкрепа на документа гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и един депутат от "БСП за България".

Доставчикът ясно е отговорил на опасенията за евентуални рискове. Предоставените документи засилват съмненията, че "Булгаргаз" е търсил повод за отказ от руския газ и искането на руската страна е използвано именно по този начин, обявява комисията.