НС: Представителите на правителството в НОИ да подкрепят осъвременяване на пенсиите с 11%

Новини
17:32 - 21 Май 2024
1503
НС: Представителите на правителството в НОИ да подкрепят осъвременяване на пенсиите с 11%

Със 78 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“ парламентът одобри проекта на решение на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), с който задължава представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) да подкрепят осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11 % от 1 юли т.г.

ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" не участваха в гласуването. Така решението бе прието с гласовете на ПП-ДБ, "БСП за България", "Има такъв народ" и двама независими депутати.

Съгласно мотивите на вносителите в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. са разчетени средства за ежегодното осъвременяване на пенсиите в размер на 11%. В същото време в публичното пространство се появи информация за намаляване от 11% на 10%, се казва в аргументите. Според вносителите от въвеждането на т.нар. швейцарско правило до момента не е имало случай на намаляване на процента на осъвременяване при наличие на разлика между прогнозни и действителни данни. В тази връзка е необходимо представителите на Министерския съвет в Надзорния съвет на НОИ да изпълнят волята на Народното събрание, което е предвидило в ЗБДОО осъвременяване на пенсиите по чл. 100 в размер на 11%.