НСА с "Почетния знак на президента"

Лично Румен Радев връчи отличието на ректора проф. Изов

Топ
13:20 - 02 Декември 2022
1605
НСА с "Почетния знак на президента"

Националната спортна академия "Васил Левски" беше удостоена с "Почетен знак на президента". Държавният глава Румен Радев връчи отличието на ректора на висшето спортно училище проф. Николай Изов по време на официалното откриване на третия научен конгрес "Приложни науки в спорта", част от събитията, с които се отбелязва 80-годишнина на академията.

"НСА е безценен национален капитал, защото тук далеч не става въпрос само за спорт. Със своята дейност академията допринася за духа и здравето на нацията, градят се ценности, възпитава се борбеност и се укрепва българският дух. През всички години от създаването си до днес Академията остава вярна да развива ценностите на спорта и олимпийските идеали, заяви държавният глава", заяви Румен Радев.

Той се обърна с думи на благодарност към всички преподаватели и към членовете на ръководството на НСА за всичко, което правят за българския спорт, за това, че създадоха световни и олимпийски шампиони, хиляди спортни специалисти и учители по спортно възпитание, че продължават да развиват спортната наука и допринасят за добрия и зелен вид на столицата.

"Десетилетия наред вашата Академия проповядва необходимостта и значението на спорта за здрава нация", отбеляза Радев и добави, че инвестира в своя човешки капитал, в неговото здраве.

Ректорът на НСА проф. Николай Изов заяви, че НСА е първият и единствен спортен университет в България, лидер в подготовката и успешната професионална реализация на своите възпитаници.

"80-годишнината на НСА се отбелязва от цялата спорта общественост на България", подчерта той. Проф. Изов съобщи, че по повод годишнината е валидирана специална пощенска марка, която е в обръщение.

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева отбеляза, че признава безспорните заслуги на НСА за успехите на българските спортисти и треньори, записали златни имена в световната спортна история. Тя връчи плакет на НСА в знак на признателност за постигнатите успехи.

Акад. Христо Григоров връчи Златния медал на БЧК на ректора на НСА.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова също отбеляза приноса и многобройните успехи на висшето спортно училище.

"Утре София ще получи титлата Световна столица на спорта за 2024 г.", каза тя.

Фандъкова връчи грамотата на кмета на СО на проф Изов, а академичното ръководство я удостои с почетната лента на НСА.

На събитието присъстваха още министърът на образованието и науката Сашо Пенов, председателят на Българският олимпийски комитет Стефка Костадинова, много олимпийски и световни шампиони и посланици.