НСИ: 508 хиляди чужденци е имало у нас през февруари

10 хиляди от туристите са били италианци, сочат данните на института

Икономика
11:26 - 27 Март 2020
3279
НСИ: 508 хиляди чужденци е имало у нас през февруари

През февруари, на прага на пандемията от коронавирус, България е била посетена от общо 508 008 чужденци, като 42% от тях са били тук с цел екскурзия или почивка. Това сочат данните на НСИ, публикувани преди малко. Останалите са били тук със служебна цел, на гости, за лечение или за нещо друго.

Почти 10 хиляди от тях – 9888, са били италиански граждани. Те на практика са посетили България когато в тяхната страна вече бе известно за огромния брой заразени от коронавируса.

Също през февруари малко над 400 хиляди българи са били на посещение в чужбина, като почти половината от тях – 49,2%, са били на почивка, екскурзия, посещения на спортни или културни мероприятия, а останалите – в командировка или на гости. Българите посетили Италия през същия период са били 10 024.

Няма данни колко от чужденците в България са били от Китай, нито колко българи са били на посещение там през февруари, когато в Китай бе пикът от пандемията. Според цифрите на НСИ над 37 хиляди от чужденците, посетили България през февруари, са от страни извън ЕС, Русия и ОНД, САЩ, Япония, Канада, Израел или Австралия, т.е. дори да е имало китайци, те са били под 37 хиляди души. Българите, за които може да се подозира, че са посещавали Китай през февруари, са по-малко от 7983.

Пътуванията на българи в чужбина отбелязват 1% ръст спрямо предишния февруари, а на чужденци в България - 5,2% нарастване на годишна база. Това ще бъде последният ръст за месеци напред, тъй като през март вече влязоха в сила редица ограничения за трансгранични пътувания, а след въвеждането на извънредното положение големи курорти бяха затворени за карантина и бе въведена пълна забрана за нови туристически пътувания.