НСИ: Българите харчат най-много за храна и безалкохолни

Актуални новини
09:11 - 15 Март 2024
1490
НСИ: Българите харчат най-много за храна и безалкохолни

Националният статистически институт (НСИ) отбелязва Световния ден за защита правата на потребителите, като отчита, че през 2022 година най-голям дял от разходите на българите отиват за хранителни стоки и безалкохолни напитки – 35,8 на сто, следвани от разходи за жилище (17,2 на сто) и за транспорт (8,9 на сто). Това съобщи НСИ на интернет страницата си.

Положителен факт е, че все по-малък дял от средствата се отделят за алкохол и тютюневи изделия (4,7 на сто), изтъкват от НСИ.

15 март е обявен за Световен ден за защита на потребителите през 1985 г. от Общото събрание на ООН. В България първият специализиран закон за защита на потребителите и правилата за търговия е приет през 1999 г.

Министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов по време на отчета за свършеното от правителството през изминалите девет месеца посочи сред задачите, които не са били изпълнени напълно, реформата на Комисията за защита на потребителите (КЗП). В средата на декември миналата година министър Богданов свали доверие и поиска оставките на ръководството на Комисията, което е назначено през септември 2022 г. Решението бе взето на база нарастващия брой сигнали срещу дейността на КЗП.

От началото на годината тези сигнали са се увеличили с над 60 на сто в сравнение с 2022 г. и 2021 г., съобщи тогава министърът.