НСИ: Бум на банкрутите у нас

Нараства и броят на новорегистрираните фирми

Актуални новини
21:24 - 17 Юли 2024
2139
НСИ: Бум на банкрутите у нас

През второто тримесечие на 2024 г. новорегистрираните правни единици в България са 11 328, а обявените в несъстоятелност - 1005, показват данни на Националния статистически институт, цитирани от БНР. 


В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на новорегистрираните нараства с 2,7%, а този на банкрутиралите - с 2,1 на сто. Спрямо първото тримесечие на тази година новорегистрираните правни единици обаче намаляват със 7,4%, а тези обявили несъстоятелност се увеличават с 1,3 на сто. От всички новорегистрирани фирми през второто тримесечие на 2024 г., най-много са в сектора „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - цели 88,6%, като най-голям брой при обявените в несъстоятелност отново е в сектора „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - 77,8%.

НСИ уточнява, че правна единица е юридическо лице на публичното или частното право. Това юридическо лице може да бъде:

- Юридическо лице, чието съществуване е признато от закона независимо от лицата или институциите, които го притежават или са членове;

- Физическо лице, което като независимо лице упражнява стопанска дейност. За да съществува, трябва да е регистрирано по закон пред компетентните административни органи - Търговски регистър и Регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър Булстат и други).