НСИ започва обиколка из села и градове

Предстои обход на всички жилищни сгради в страната

Актуални новини
13:25 - 25 Юни 2020
1240
НСИ започва обиколка из села и градове

През месец юли започва обход на всички жилищни сгради в градове и села и тяхното регистриране, за да можем да подготвим съответните преброителни участъци.

Това съобщи председателят на Национален статистически институт Сергей Цветарски пред "Фокус" по случай 140 години статистика в България.

„Преброяването на населението е всъщност първата задача, с която е създадено и тогавашното статистическо отделение - да проведе преброяване на населението в земите, които обхваща тогава нашата държава. Сегашното преброяване е 18-то по ред оттогава. Всъщност, то трябва да отговори на нарастващите потребности от информация и изисква една огромна мащабна работа. Ние работим вече трета година по неговата подготовка и сега навлизаме в по-интензивна фаза“, обясни той.

„През юли месец започва една от първите подготвителни задачи, която е обход на всички жилищни сгради в градове и села и тяхното регистриране, за да можем да подготвим съответните преброителни участъци и райони. Това ще ни подпомогне организацията за протичане на самото преброяване на 22 януари догодина“, добави още Цветарски.

Според него обаче усложнената епидемиологична обстановка може да доведе до затруднения при провеждането на самото преброяване по традиционния начин.

"А именно с обхождане по домовете и анкетиране на гражданите. Ние разчитаме на опита, който беше постигнат при предишното преброяване и сега също ще се възползваме от това, като предлагаме възможност хората да се преброят електронно. Разчитаме, че всички ще се включат по-активно именно през тази опция и по този начин ще успеем да се справим с по-сложната ситуация“, подчерта още той.