НСО опроверга Борисов - проверява всички в резиденция "Бояна"

Службата ровела в чантите на дамите и мъжете посетители само за взривни вещества и опасни предмети

Топ
09:14 - 01 Декември 2020
7835
НСО опроверга Борисов - проверява всички в резиденция "Бояна"

Националната служба за охрана (НСО) опроверга премиера Бойко Борисов, който обяви, че преди да влезе дама при него, тя не се проверява. Службата заяви категорично, че няма пропуски при извършваните от служителите й проверки на лица преди те да бъдат допуснати до премиера Борисов. От НСО посочват, че проверяват всички посетители в дома на министър-председателя, но за опасни вещества и предмети. Позицията на секретното звено стана ясно от отговори на въпроси, пратени до "Черни връх" 43 от редакцията на "Дневник". 

През уикенда министър-председателят сам публикува на фейсбук профила си интервю, дадено от него за престижното немско издание "Франкфуртер Алгемайте Цайтунг" (FAZ). В него той обявява, че всяка жена до него можела да вкара кюлчета злато и пачки пари в покоите му, защото не се проверявали от НСО. 

"Въпросът е, че никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й. Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми."

"Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: "Идваш ли? Чакам те". Аз й казвам: "Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути". Охраната има указания да я допусне в къщата ми, и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари."

НСО обаче отговаря: 

"В изпълнение на своите основни функции и дейности (Глава четвърта от ЗНСО) Националната служба за охрана осъществява проверки за общоопасни средства и вещества, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти."

"Изключения при осъществяване на проверките за общоопасни средства и вещества не се допускат."

Снимка: Агнес Методиева