НСО отговори на Христо Иванов

От секретното звено посочиха обектите, които са под тяхна юрисдикция

Политика
16:53 - 07 Юли 2020
5843
НСО отговори на Христо Иванов

След крайморската предизборна акция на шефа на "Да, България" Христо Иванов днес, Националната служба за охрана излезе с официална позиция. Ето какво четем в разпространетото писмо до медиите:

В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк "Росенец" край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди. 

Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние. 

Това е кратката реакция на службата, след като днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови сподвижници акостираха на брега до вилата край "Росенец", наричана "летния сарай" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Цитираният в съобщението на службата параграф от Правилника за прилагане на закона за НСО съдържа списък с обектите, които охранява.  Социалните нужди на Националната служба за охрана се обслужват от предоставените и за ползване и управление обекти - публична държавна собственост:

1. бази в местността Траката и в комплекс "Сандрово";

2. Учебно-възстановителен център на язовир "Искър".

(3) (Отм. - ДВ, бр. 100 от 2018 г., в сила от 4.12.2018 г.)

(4) Националната служба за охрана осигурява за сметка на своя бюджет охраната на стопанство "Евксиноград", обект "Шабла", комплекс "Бояна", Авиоотряд 28 и ВИП - "А" Правителствена зала на летище София.