НСО посреща 140-годишния си юбилей без нов началник

Политика
20:22 - 11 Септември 2019
8437
НСО посреща 140-годишния си юбилей без нов началник

Националната служба за охрана (НСО) посреща утрешния си професионален празник без титулярен началник. Това се случва за пръв път след преобразуването на бившето УБО в службата, каквато я познаваме от 1992 г. до днес.

Досегашният шеф на НСО гeнeрaл-мaйoр Дaнчo Дякoв подаде оставка в края на август. Официално бе съобщено, че бившият съветник на президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев по военна сигурност си тръгва по лични причини. Премиерът Бойко Борисов обаче предположи, ген. Данчо Дяков е напуснал поста си заради "огромните скандали в президентската институция". Появиха се и коментари, че началникът на НСО не е издържал да има двама началници – президента и съпругата му Десислава Радева.

Румен Радев отхвърли обвиненията на премиера и даде своята трактовка за махането на началника на НСО: "Генерал Дяков е изключително стойностен професионалист и човек. Получи много добро предложение за работа след толкова много години в системата за сигурност. Нямам право да го задържа“. 

Ген. Дяков ръководи държавните телохранители година и половина – от март 2018 г. до август 2019 г. По закон президентът назначава и освобождава шефа на НСО след съгласуване с правителството. Lupa.bg научи, че още от края на август между „Дондуков” 1 и 2 тече съгласуване на имена, но до момента президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов не са постигнали съгласие.

Според източници на Lupa.bg с големи шансове да оглави службата е настоящият и.д. началник на НСО полк. Росен Тодоров, който е зам.-шеф от 2016 г. Той работи в НСО от самото й създаване в сегашния й вид – т.е. от 1992 г. За последно 51-годишният полковник отговаряше пряко за охраната на Цецка Цачева като председател на Народното събрание. Росен Тодоров координираше и охраната на папа Франциск при посещението му в България тази година. Очаква се президентът и премиерът да постигнат съгласие началникът на НСО да идва от средите на самата служба, а не от някоя друга спецслужба.

Полк. Росен Тодоров в момента е временен шеф на НСО

По традиция държавните гардове отбелязват празника си на 12 септември с ритуал по полагане на венец пред Паметника на Незнайния войн, след което на официална церемония се награждават служители, в знак на признание за тяхната професионална работа.

Празникът продължава с водосвет за здраве и благоденствие пред параклиса „Св. Георги Победоносец”, построен в двора на НСО на столичния булевард „Черни връх”. А вечерта телохранителите на първите в държавата ще се съберат на прием в резиденция „Лозенец”, където се очаква да присъстват и президентът Румен Радев, председателят на парламента Цвета Караянчева, премиерът Бойко Борисов, министри, депутати и други официални лица.

Националната служба за охрана води началото си от 1879 г. Тогава Александър Батенберг е провъзгласен за княз на България. С пристигането му на българска земя възниква необходимост от формиране на подразделение за лична охрана на княза и за отдаване на военни почести при официални и тържествени случаи. Тази задача е възложена на Софийска Първа конна сотня с командир поручик Александър Мосолов, който е назначен за първи адютант на княза, а по-късно става и първи командир на Собствения конвой на княза.

Първият шеф на УБО след промените на 10 ноември 1989 г. е ген.-майор Сава Джендов. Ген.-лейтенант Димитър Владимиров реално е първият началник на новосформираната през 1992 г. НСО. Той най-дълго ръководи гардовете на властта – цели 12 години – от 1992 до 2004 г. Наследен е от ген.-лейтенант Румен Миланов, който ръководи НСО по-малко от две години – 2005-2007. След това за началник е назначен Димитър Димитров, който изкарва на бл. „Черни връх” 5 години – от 2007 до 2012 г. Бригаден генерал Тодор Коджейков е шеф на НСО две години - от 2012 до 2014. Наследен е от ген.-лейтенант Ангел Антонов, управлявал 4 години – 2014-2018 г. След това идва гeнeрaл-мaйoр Дaнчo Дякoв, който преди това бе началник на „Военна полиция”.