НСО прибра охраната на Петков, остави му кола и шофьор

Кирил и Асен са си наели частни гардове, твърдят политици

Новини
13:18 - 19 Януари 2023
4540
НСО прибра охраната на Петков, остави му кола и шофьор

Кирил Петков вече движи без група охранители, с които ходеше навсякъде, дори в училището на една от дъщерите си. Шефът на "Продължаваме промяната" вече няма гард, който да го следва по петите. НСО все пак му остави кола и шофьор.

Промяната в охраната на Кирил Петков се е случила тази седмица като лидерът на ПП е бил уведомен за нея лично от шефа на службата ген. Емил Тонев, пише "24 часа". Не са ясни причините, поради които охраната му е намалена.

По закон, бившите премиери и шефове на НС имат право на охрана от НСО 4 години след като е приключил мандатът им. До момента от министър-председателите с такава се ползваха Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. От шефовете на НС охрана има пък за Цвета Караянчева, Ива Митева, Никола Минчев.

По закона на всеки от шестимата му се полага автомобил на НСО с един шофьор и още един охранител.

Цвета Караянчева не ползва вече охрана и автомобил на НСО. Председателката на 44-ото народно събрание се отказа от гарда веднага след като изтече мандатът ѝ. 2-3 месеца по-късно Караянчева реши да не ползва повече и автомобил на Националната служба за охрана. Ива Митева също обяви, че се е отказала от привилегията и дори питаше защо Петков продължава да бъде охраняван и какво го заплашва.

През ноември по предложение на служебния премиер Гълъб Донев бе променен правилникът на НСО и службата получи позволение да снема охраната на бивши премиери и шефове на НС и по-рано, ако прецени, че е отпаднала заплахата за тях. Мотив за промяната бе честата смяна на министър-председатели и шефове на парламента в последните години, което много завишило разходите на охранителната служба.