НСО се оголи, 30 души избягаха за пари

Общество
17:30 - 08 Юни 2020
9152
НСО се оголи, 30 души избягаха за пари

Сериозен дефицит на гардове се оформя в Националната служба за охрана. Близо 30 души са напуснали службата едновременно заради предложение, на което не могат да откажат, научи Lupa.bg.

„Просто са им предложили повече пари. Някои хора явно се опитват да го дефинират като несъгласие с новото ръководство, но това не е вярно. Мотивацията им е чисто финансова”, коментираха пред Lupa.bg вътрешни хора.

Болшинството от напусналите НСО гардове отиват на работа в прокуратурата, където пък искали да си набавят яки млади мъже за все по-честите спецакции. Те били привлечени със силата на финикийските знаци, но не си направили сметката, че на практика ще загубят много привилегии. Извън НСО те вече вече няма да се водят първа категория труд, не са военизирани и няма да се пенсионират след 20 г. трудов стаж.

Тъй като в България няма друга служба, която да подготвя професионални охранители, новобогаташите в България масово се опитват да ги отмъкнат за лични гардове.

„Всички тия гавази, дето пазят разни новобогаташи, са мускулна маса като гардероби, но те нямат необходимите умения. Не случайно по-умните от тях се оказват бивши служители на НСО - които напускат службата и отиват да охраняват разни бизнесмени за пари”, коментираха бивши служители на службата.