Нужникът за 100 000 лв. на Фандъкова вече работи, никога няма да се изплати

Икономика
16:36 - 08 Април 2022
4351
Нужникът за 100 000 лв. на Фандъкова вече работи, никога няма да се изплати

Четири години след началото на ремонта на градинката "Кристал" в центъра на София, емблематичната тоалетна на цена над 100 000 лв., заработи. За това се "похвали" районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков, на когото казусът бе прехвърлен от Йорданка Фандъкова.

Емблематичният нужник е една от няколкото автоматизирани тоалетни, част от цялостния проект за ремонта на централната градска част. Той е в т.нар. район 4, или градинките пред "Кристал", "Св. Климент Охридски" между Софийския университет и Народното събрание, и други части от градската среда в същинския център на града. Проектът започна през 2018 г.

"Първият ден на експлоатация показва дори, че с приходите при цена 1 лв може да постигнем брейкивън (излизане на нула) за оперативните разходи (самата инвестиция никога няма да се върне, малко като с Турски поток)", обясни Трайков в профила си във фейсбук.

Само една тоалетна от 5 кв. м. струва над 100 000 лв, показа през 2020 г. гражданската организация "Спаси София", или по над 9000 евро на квадрат. Тоалетните не работеха, но бяха ползвани от граждани за уринация като обикновени външни клозети.

Договорът с изпълнителя "ПСТ Груп" за общо за 17,88 млн. лв. бе прекратен след изпълнение само на първия етап от плана - защото СО установи лошо изпълнение и неспазване на изискванията. Наложи се препроектиране, допълнителна причина огромната инвестиция да не може да се избие от приходите.

"Голямото забавяне дойде заради липсващия акт 16 на целия ремонт, после я взехме от СО към района, прехвърлихме партиди и организирахме СОТ, инкасо, видеонаблюдение, застраховки, обслужване и т.н", обяснява Трайков. Добавя важен детайл: "И не връща ресто!"