Nvidia изпревари Alphabet, стана третата най-голяма компания в САЩ

Силното търсене на чиповете доведе до поскъпване на акциите с цели 231% до рекордни върхове

Новини
17:58 - 14 Февруари 2024
2517
Nvidia изпревари Alphabet, стана третата най-голяма компания в САЩ

В сряда Nvidia изпревари компанията майка на Google - Alphabet по пазарна капитализация, за да се превърне в третата по големина компания в САЩ, като това става факт дни, преди водещата фирма за чипове, която е и емблема на бума на изкуствения интелект, да представи финансовите си резултати за последното тримесечие на 2023 г.

Силното търсене на чиповете на водещата компания от Силициевата долина, използвани в изчисленията с изкуствен интелект, доведе до поскъпване на нейните акции с цели 231% до рекордни върхове през последните 12 месеца, което доведе и до нарастване на пазарната ѝ стойност до 1,812 трилиона долара, посочва Ройтерс.

В същото време пазарната капитализация на Alphabet е 1,814 трилиона долара.

Със скок на акциите с 50% само през тази година, което постави Nvidia на първо място в представянето на компаниите от широкия фондов индекс S&P 500, тя се присъедини към лигата на акциите на т.нар. "Великолепна седморка", надминавайки по-рано този месец по пазарна капитализация и гиганта в търговия на дребно Amazon.com.

Анализаторите и търговците на Уолстрийт очакват Nvidia да отчете печалба от 11,38 млрд. долара през четвъртото тримесечие на миналата година, което представлява ръст със зашеметяващите 400% спрямо предходната година. В същото време се очаква приходите ѝ да скочат повече от три пъти до 20,37 млрд. долара, отбелязва Ройтерс.

По време на търговията в сряда акциите на Nvidia поскъпват с 2,3%, докато цените на акциите на компанията майка на Google - Alphabet се повишават с 0,4%, но отстъпвайки от рекордните върхове, достигнати в края на януари.