НВИМ показа пушки от турското робство (СНИМКИ)

Актуални новини
12:09 - 26 Април 2022
7200
НВИМ показа пушки от турското робство (СНИМКИ)

В Националния военноисторически музей (НВИМ) могат да бъдат видени едни от най-старите видове пушки, появили се по нашите земи в първите векове на османското владичество (XV – XVI в.). В продължение на дълъг период от време до първата половина XIX в. са от основните видове оръжия за далечен бой. Това разказват от НВИМ на своята фейсбук страница, предаде БТА.

От Музея представят в публикацията този вид артефакти. Шишането представлява масивна пушка с кремъчно запалване, дървен приклад и дълга цев от 60 до 100 см, отбелязват от НВИМ. Изработвано е във всички големи оръжейни центрове по българските земи, но най-прочути със своята изработка и украса са сливенските. Прикладите са четири и петстенни и дават добри възможности за апликирана украса от метал, седеф, рог и кост.

Ювелири разчертават фигурните композиции, след което изкопават гнездата, в които се полага съответният материал. Обикновено изкопаването на гнездата се извършва по шаблон, което изисква съвсем точно изрязване на леглата, така че инкрустацията да легне в абсолютно точна линия на повърхността на дървото, посочват от Музея.

Набиването на метална инкрустация в съчетание с рог е най-трудно и е изисквало особено майсторство, което прави прикладите на пушките шишане истински шедьоври. Като пример за това са шишанета, инкрустирани с 12 000 – 16 000 детайла от седеф, кост, рог и метал. Седефената украса представлява парчета с ромбоидна и триъгълна форма, между тях има сребърна или месингова разделителна лентичка.

По цялата линия на седефената украса, където се срещат върховете на ромбовете са забити миниатюрни железни гвоздейчета. При изключително богато украсените образци в центъра на седефените ромбове е инкрустирана месингово-рогова форма в месингова окръжност.

Днес трудно би могло да си представим колко време и търпение са били необходими на тези безименни майстори, докато са създавали своите образци оръжие, които могат да бъдат наредени до най-добрите творби на българското приложно изкуство, посочват от НВИМ. Те напомнят, че тези артефакти могат да бъдат разгледани в в залата, посветена на националноосвободителните борби в постоянната хронологична експозиция, както и в колекционната зала „Хладно и огнестрелно оръжие“ от сряда до неделя.