Някои демократи не искат втори мандат на Байдън

Една трета от гласоподавателите републиканци смятат, че Тръмп не трябва да се кандидатира отново

САЩ
14:33 - 04 Август 2022
1921
Някои демократи не искат втори мандат на Байдън

Някои демократи в Конгреса на САЩ започнаха да изразяват на глас това, което мнозина са обмисляли насаме: дали президентът Джо Байдън, най-възрастният човек, седял някога в Овалния кабинет, не трябва да избере пенсиониране пред преизбиране през 2024 г., предава Ройтерс.

Със своя рейтинг на одобрение от 38% - и задържащ се под 50% от май - 79-годишният Байдън понася негативите от тежката инфлация и притесненията на избирателите, че няма да може да изпълни очакванията към бъдещия президент през 2025 г. Последно през юни Белият дом каза, че Байдън планира да се кандидатира отново през 2024 г.

Двама представители на Демократическата партия на САЩ от Минесота изразиха ясно посланието.

"На страната могат да служат добре ново поколение убедителни, добре подготвени, динамични демократи, които да заемат мястото на ветераните", каза представителят от Демократическата партия Дийн Филипс в интервю миналата седмица за радио WCCO в Минеаполис.

Филипс похвали благоприличието и работата на Байдън, но добави, че е време за смяна на поколенията.

Представителката от Демократическата партия Анджи Крейг, която за разлика от Филипс е изправена пред сложни избори на 8 ноември, във вторник каза, че "мисли като Филипс", според Minnesota Post.

Според някои анализатори тя може да се е опитвала да се позиционира по-добре сред независимите избиратели.

Но последните проучвания на общественото мнение откриха подобни възгледи сред избирателите на Демократическата партия. Проучване на Ню Йорк Таймс/Сиена Колидж от юли установи, че 64% от демократите биха искали нов кандидат през 2024 г., а проучване на CNN миналата седмица установи, че дори 75% от демократите поддържат подобно мнение.

Партийните активисти обикновено се обединяват около своя президент, особено ако той дава знак, че иска втори мандат. И може да го направят, ако бившият президент Доналд Тръмп, на 76 години, реши да се кандидатира отново през 2024 г., възможност, с която той флиртува публично.

"Гладът за ново поколение лидери е налице. Но нуждата да бъде победен Тръмп винаги ще има по-голямо значение. Байдън все още е единственото име в списъка с републиканци или демократи, които са го направили", отбеляза Мат Макалвана, високопоставен бивш служител от администрацията на Барак Обама.

Проучване на Reuters/Ipsos от юли установи, че една трета от гласоподавателите републиканци смятат, че Тръмп не трябва да се кандидатира отново. Проучванията показват, че губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, на 43 години, събира симпатии сред републиканските избиратели.

Един от съветниците на ветеран демократ от Камарата на представителите каза в сряда, че диагнозата COVID-19 на Байдън миналия месец е поставила началото на разговор между някои съветници на Демократическата партия от различни политически течения относно бъдещето на Байдън.

Не е ясно дали те отразяват настроенията на шефовете си, но сътрудникът отбеляза, че има общ консенсус, че би било "глупаво" да бъде изоставен Байдън, предвид силната му победа над Тръмп през 2020 г.

"Не е като да имаме готова алтернатива", добави помощникът.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и други видни конгресмени и сенатори от Демократическата партия изразиха подкрепата си за кандидатурата на Байдън през 2024 г.