Няма алъш-вериш: Ето как хитруват ромите в Столипиново в избирателните секции

В квартала бойкотираха вота - полицаите са повече от желаещите да гласуват

Политика
19:32 - 02 Октомври 2022
3170
Няма алъш-вериш: Ето как хитруват ромите в Столипиново в избирателните секции

В ромския квартал "Столипиново" в Пловдив сякаш бомба е паднала. В изборния ден там цари пълно мълчание - и в пряк, и в преносен смисъл. В най-голямото училище там "Пенчо Славейков" секциите са празни, а избирателите са си по домовете. Полицаите, които кръжат из квартала са повече от жителите на квартала, които могат да се забележат по улиците, съобщава в. "Марица".

Тенденцията за слаб вот в Столипиново се запазва през последните няколко вота, като от избирателната активност ясно личи, че от махалата имат почти нулев интерес към политиката. Оживление има само по импровизираните сергии, но и там не ги вълнува как и защо се гласува, а по-скоро да става алъш-вериш.  

Застъпници и председатели на избирателни секции в училището споделиха, че активността е крайно ниска и неслучайно район "Източен" е на последно място. "Много вяло. Идват на тумби, след това няколко часа пълно затишие. Но ситуацията е идентична през последните няколко вота. Просто вече не гласуват", коментира председателка на секция в школото.  

"Винаги гласувам. Не пропускам", каза възрастна жителка на квартала. Придружава я дъщеря й. Те споделиха, че имат дъщери в Германия, но нямат представа дали там ще се възползват от правото си да гласуват. Идват да упражнят вота си и цели семейства, но епизодично. Трите етажа на училището са полупразни, а застъпниците са сигурни, че нищо няма да се промени до края на деня.  

"От няколко години съм в това училище по избори. Пълна пустош и скука", коментира един от тях. Повечето от тях стоят и чакат. Нямат работа, защото няма и кой да гласува. "Е как няма да гласуваме. Искаме държавата да е добре, джобовете да са пълни", отговарят ни възторжено единиците, които са решили да се разходят до секциите. А те са от всички възрастови категории - и младежи, и родители, и пенсионери.  

Двама от председателите на секционни избирателни комисии споделиха, че някои от желаещите да гласуват се опитват да хитруват. "Идват по двойки. Единият винаги се опитва да се представи като придружител. Когато му поискам документ за това, казва "Душа, забравила съм го". И не му позволявам да влезе. Започва да обяснява, че придружава човека, защото е стар и няма да се справи сам с машината. В момента, в който избирателят разбра, че няма да стане на тяхното, изведнъж взе всичко да вижда и да разбира, гласува за секунди. Опитват се да влязат в конфликт, да създадат напрежение, да стане на тяхното. Актьорски игри", разказаха 

Някои се опитват да убедят председателите, че не могат на машината и искат хартиена бюлетина, но това няма как да се случи, освен ако устройството е извън строя. 

Избирателната активност по часове в отделните секции говори, че тя пълзи минимално нагоре. Всеки час броят на избирателите се увеличава с между 5 и 8. Така или иначе последните данни за Пловдив определят последното място по активност на район "Източен" - 15.94 %.

Причините? Този въпрос хвана неподготвени всички. Никой не успя дори да предположи какво кара жителите на Столипиново да бойкотират вота. Други пък се оказаха по-смели. "Забравиха ни. Вече не се хващаме на тия обещания. Изберем ги и после все едно ни няма. Повече няма да стане", каза възрастен избирател. На пазарчето отвън пък отговориха: "Вече не ги бива в алъш-вериша".