Няма българи сред жертвите в Казахстан

Общество
11:22 - 27 Декември 2019 (обновена)
2065
Няма българи сред жертвите в Казахстан

По актуална информация на властите в Казахстан няма данни за пострадали българи при самолетната катастрофа на летище "Алмати", съобщават от МВнР.

Българското посолство в Нур-Султан се е свързало с Министерството на извънредните ситуации в страната, откъдето са потвърдили, че по данни към момента при трагедията няма пострадали български граждани.

Засега е ясно, че самолетът с 98 човека на борда и се е разбил и са загинали поне 15.

По допълнително предоставена информация от Делегацията на ЕС в Нур-Султан към момента няма данни и за пострадали граждани на страните-членки на ЕС.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Казахстан на телефони +7 7172 90 15 15 и +7 701 304 24 77.

Междувременно президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви 28 декември за ден на траур заради катастрофата с пътническия самолет на авиокомпания "Бек Еър"край Алмати, съобщи във Фейсбук прессекретарят му Берик Уали, цитиран от ТАСС.

Здравните власти в Алмати съобщиха, че екипите на бърза помощ са транспортирали до медицинските учреждения в града 66 души, от тях са хоспитализирани 50. Според кмета на Алмати, цитиран от Ройтерс, най-малко 22-ма от тях са в критично състояние.

По уточнени данни на борда на самолета "Фокер-100", холандско производство, е имало 93-ма пътници и 5 души екипаж. Президентът Токаев обеща компенсации за семействата на жертвите и "сурово наказание за виновните в съответствие със закона". Създадена е правителствена комисия за разследване на обстоятелствата около трагедията и тя вече работи на мястото на катастрофата.