Няма българи в самолета, попаднал в силна турболенция (ОБЗОР+ВИДЕО)

10 души бяха леко ранени на борда на Боинг 737-300, някои пътници не изпълнили разпореждането на командира да затегнат коланите

Актуални новини
18:59 - 17 Юни 2019
3498
Няма българи в самолета, попаднал в силна турболенция (ОБЗОР+ВИДЕО)

По информация на посолството ни в Швейцария към момента няма данни български граждани да са били на борда на самолет Боинг 737-300 на авиокомпания ALK Airlines, с регистрация LZ-MVK, който попада в силна турбуленция вчера. Служители на посолството ни в Швейцария са в контакт с местните власти по случая.

Самолетът със 121 души на борда е изпълнявал полет от Прищина (Косово) до Базел (Швейцария). Кацнал е успешно на летище Базел, а след кацането на пътниците е оказана помощ от летищните власти.

В резултат на силната турболенция са пострадали 10 души. Инцидентът е станал над Южен Тирол, около 30 минути преди кацане в Базел, когато машината е заобикаляла зона с гръмотевична буря над Алпите.

Самолетът се е приземил благополучно. Летището в Базел съобщи, че 10 пътници са отведени в болници с леки наранявания.

Пътниците разказват, че силните вибрации при турболенцията са успели да изтръгнат от местата им дори няколко седалки.

След два часа и половина престой на земята Боингът е поел по обратния курс. Авиокомпания ALK е български лицензиран авиопревозвач, изпълняващ чартърни полети в България и чужбина.

Изпълнителният директор на компанията Валтер Колев коментира, че 30-40 минути след излитане на самолета е имало лека турбуленция, командирът е предупредил пътниците да седнат и да поставят коланите, стюардесите са проверили дали са го направили. След като те отминали обаче, някои пасажери са си махнали коланите, а жена дори е отишла в тоалетната. 

След това за секунди се е появил тъй нареченият "срез на  вятъра", (низходящи и възходящи течения) и самолетът е тръгнал надолу за секунди. След това екстремно преживяване, което е изплашило пътниците, полетът е продължил нормално. 

Когато са кацнали в Базел, екипажът е повикал медицински екип. Лекарят е казал, че двама пътници ще бъдат заведени в болница за преглед. Една жена е ударила веждата си, докато е била в тоалетна, мъж се е оплакал, че го боли врат. 

Колев казва, че екипажът, който е бил докато бъдат изпратени пътниците от самолета, е докладвал само за тези двама души. Но пък е имало запитвания за застраховки, ако всички са оплачат, казва Колев. 

Той не знае след като пътниците са излезли от самолета колко са се оплакали.