Няма да се бави: Радев казва утре кога връчва втория мандат

Президентът се връща от Великобритания и веднага ще съобщи важната вест

Топ
16:30 - 18 Юли 2024
1173
Няма да се бави: Радев казва утре кога връчва втория мандат

Президентът Румен Радев заяви, че ще обяви утре сутрин кога ще връчи втория мандат.

"Няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите да формират правителство, ако могат. Но също така и да имат възможност за пълноценна кампания, а тя не може да е през август. Така че утре сутрин, още щом се върна, ще кажа кога ще връча мандата", заяви Румен Радев.

"Политическата ни система е тежко заболяла", заяви той, а на въпроса за президентска република отказа да коментира. 

За изборите в САЩ Радев обяви, че ще работи с всеки един президент, който американският народ избере.

Държавният глава благодари на всички, които се борят с тежките пожари в страната.

"Благодаря на служителите на противопожарна безопасност, на хората от армията и на всички доброволци. Дали и как се справя правителството е въпрос на всеобхватен анализ след потушаването на пожарите. Благодарих на министър-председателя на Чехия Петър Фиала за изпратената помощ. Изказвам благодарност и на Турция за навременната им помощ."

По отношение на борбата с нелегалната имиграция, Англия ще разполага полицейски сили и у нас.

"Ние високо оценяваме осъзнаването на нашите европейски партньори, че опазването на външните европейски граници не е ангажимент само на държавите на предна линия, а на всички държави от ЕС. Ние с готовност ще посрещнем всеки един участник, който ще допринесе за по-голяма сигурност на нашите граници."

По-рано днес държавният глава Румен Радев пристигна в двореца „Бленъм" близо до Оксфорд, където беше посрещнат от министър-председателя на Великобритания Киър Стармър за участие в Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност.

Държавният глава днес Румен Радев днес бе посрещнат в двореца „Бленъм“ близо до Оксфорд, лично от министър-председателя на Великобритания Киър Стармър за участие в Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност.

Президентът представлява страната ни във форума, който събира държавни и правителствени ръководители от Европа.

В сряда, ПП-ДБ бяха на среща на "Дондуков"2 и помолиха президента за отсрочка от 3 месеца за връчването на втория мандат. Те предложиха на парламентарно представените партии Декларация за приемане на антикорупционни закони, около които партиите да се обединят. Днес обаче коалицията обяви, че няма съгласие и подкрепа и ще върнат мандата веднага неизпълнен.