Няма да се намалява ДДС върху олиото, плодовете и зеленчуците

Бюджетната комисия в парламента обсъжда актуализацията на бюджета на второ четене

Топ
12:45 - 27 Юни 2022
3208
Няма да се намалява ДДС върху олиото, плодовете и зеленчуците

Бюджетната комисия в парламента обсъжда актуализацията на бюджета на второ четене. Депутатите започнаха работа с преходните и заключителни разпоредби, с които се правят промени в Закона за ДДС.

Комисията отхвърли намаляването на налога от 20 на 9 на сто върху олиото, плодовете, зеленчуците и други селскостопански изделия. За диференцирането на ставката имаше различни предложения от ГЕРБ и от „Възраждане“, но вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев предупреди, че загубите за хазната ще бъдат сериозни, а ефектът - съмнителен:

„790 млн. на годишна база струва това предложение, но другото, което искам да кажа, е, че специално за земеделските производители, що се отнася до животновъди, плодове и зеленчуци, в разходната част има предвидени средства за програми за подпомагане на тези производители“.

Остра дискусия предизвика и срокът за увеличаване на акциза върху тютюневите изделия, с което ще се стигне и до поскъпване на цигарите. Окончателно текстовете ще бъдат гласувани по-късно, тъй като са необходими допълнителни справки.

Припомням, че в актуализацията на бюджета е заложено покачване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда и 300 милиона лева. Финансовата рамка е изчислена при инфлация от 11.9 на сто и икономически растеж от 2,9 на сто.