Няма да убиват домашни прасета в района на Кресна

Стопаните съвестно са спазили разпореждането на Областната дирекция по безопасност на храните

Новини
11:44 - 19 Август 2019
1431
Няма да убиват домашни прасета в района на Кресна

Няма да се наложи да се умъртвяват принудително домашни прасета в района на Кресна. Това каза за БТА директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Благоевград д-р Михаил Бащавелов. Той уточни, че стопаните съвестно са спазили разпореждането на ОДБХ, според което до днес трябваше доброволно да се заколят всички домашни прасета, отглеждани тип "заден двор".

Мярката се наложи, след като край река Струма в района на Кресна беше открито мъртво домашно прасе, което даде положителна проба за заболяването Африканска чума по свинете. По първоначална информация домашните прасета, отглеждани тип "заден двор" в района на първичното огнище са между 160 и 180 и са само в малки стопанства, каза още д-р Бащавелов.

В момента два екипа на ОДБХ обикалят дворовете в Кресна. Те проверяват дали навсякъде е спазена разпоредбата за доброволно умъртвяване на прасетата и извършват дезинфекция.

За цялата област важи препоръката да бъдат умъртвени домашните прасета, отглеждани тип "заден двор", каза още д-р Бащавелов.

Това се прави с цел да се ограничи разпространението на заболяването, а и хората да могат да ползват месото от прасетата, които отглеждат. В случай, че в областта се установи нов случай на Африканска чума по свинете ще се пристъпи към принудително умъртвяване, допълни д-р Бащавелов.