НЯМА ДЪНО: БСП изключи единствения си столичен кмет

Делян Георгиев е с отнета партийна книжка заради защитата на машинния вот

Топ
12:43 - 06 Декември 2022
2840
НЯМА ДЪНО: БСП изключи единствения си столичен кмет

Кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев е бил изключен от БСП. Решението е на Районния съвет на партията. Това съобщи той в социалната мрежа и посочи мотивите - "моята категорична позиция срещу промените в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини". На партийното събрание в района било изтъкнато и прегрешението му, че много хора с "дясна политическа ориентация" заемали ръководни позиции в администрацията на района и реално БСП не управлявало района, ръководен от кмет, издигнат от социалистите, съобщава "Дневник". 

"Да, в район "Изгрев" управляват хората на "Изток", "Изгрев" и "Дианабад", не партийни централи и номенклатурни безполезници. Политиката, която водя е свободна, независима и професионална и е насочена към добруването на жителите на района", опонира д-р Георгиев.

Изключването на единствения в София районен кмет, издигнат от БСП, не получи подкрепа от председателя на Градския съвет на партията Иван Таков. "Никога не съм одобрявал подобни решения и смятам, че това е разрушително за авторитета и доверието в партията. Ние трябва да се обединяваме, а не да продължаваме по този начин. Против съм това допълнително разделение в партията, което върви от години", коментира той за медията.

Причините за изключването на Георгиев от БСП били вътрешнопартийни, свързани с нарушаване на устава на партията, а не за работата му като кмет, уточни Таков. Предстои казусът да се разгледа и пред градския съвет на социалистите.