Няма хора: 2000 работници търси „Албена”

При недостига на кадри шеф-готвач през новия сезон може да взема и над 2000 лева на месец

Новини
11:46 - 28 Март 2019
2735
Няма хора: 2000 работници търси „Албена”

Работодатели търсят на туристическа борса, която Агенцията по заетостта откри днес в Добрич, кадри за почти всички възможни позиции в бранша.

Най-големият работодател в туристическата индустрия в региона - черноморският комплекс „Албена”, обяви рекордните 2000 свободни работни места за сезона по 25 позици. И в другите ваканционни комплекси по Северното Черноморие се търсят най-много готвачи, администратори, сервитьори, бармани, сладкари, камериерки, спасители в басейни и други.

Кадрите в туристическата индустрия застаряват и мнозина отказват да пътуват до курортните селища, затова на борсата очакваме ученици от професионалните гимназии, които могат да бъдат наети и като аниматори, елтехници, сервитьори, коментира Жанета Белчева, изпълняваща длъжността директор на бюрото по труда в Добрич. По думите й на най-търсените готвачи във висококатегорийни заведения се предлага заплата от 1500 лева.

При недостига на кадри шеф-готвач през новия сезон може да взема и по 2000-2400 лева на месец, каза председателят на Регионалното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров, цитиран от БТА. Браншовикът допълни, че представители на организацията наскоро са били в Киргизстан в търсене на работници, които обаче трудно могат да бъдат наети поради липса на двустранна спогодба за регулиране на трудовата миграция.

И в курортния комплекс „Албена” през това лято ще бъдат наети по-малко чужденци. Ще търсим кадри в страната, в градовете с висока безработица, заяви Павлина Боева, комплексен управител в курорта.