Няма истинско сирене под 12 лева за килограм

Консумацията на продукти с палмова мазнина води до сърдечно-съдови заболявания

Актуални новини
14:57 - 09 Август 2020
2547
Няма истинско сирене под 12 лева за килограм

Съвети какво сирене и кашкавал да купуваме дадоха родни производители. След прекъсване заради пандемията  държавата поднови проверките на млечните продукти в супермаркетите.

"Сухото мляко и палмовите мазнини, които се внасят, са повече в сравнение с предходните години. Това не може да бъде единственият индикатор, който да показва, че те са вложени изцяло в млечните продукти", обясни пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

Той даде съвети как потребителите да разпознаят истинския продукт от имитацията. "Цената е един от водещите индикатори. Тя обаче не е единственият - консистенцията и твърдостта на сиренето също са фактор - то не трябва да е меко. На продукт, който е опакован, е много трудно да се направи визуализация. В магазините сиренето не трябва да е на цена под 12-13 лева в магазините, за кашкавала цената е около 18 лв.", каза Зоров.

Според д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" цената също е важна, защото показва дали сиренето е произведено от мляко. Тя обаче не винаги е определяща.

Иванов обясни защо консумацията на продукти с палмова мазнина не е препоръчителна. "Консумацията на подобен род мазнини води до развитие на сърдечно-съдови заболявания. Връзката е доказана и има консенсус между производители на храни и кардиолози. Затова влагането на този род мазнини е забранено в много страни по света. Ние настояваме и у нас това да стане факт", каза още той.