Няма ли край?! Почина проф. Eмил Митрополитски

Общество
21:40 - 23 Ноември 2020
5621
Няма ли край?! Почина проф. Eмил Митрополитски

Черната серия изглежда безкрайна - напусна ни проф. Eмил Митрополитски – артист –солист на Музикалния театър, съобщиха от Държавен Музикален и Балетен Център - София. 

Артистът е изиграл над 45 роли с трупата на Музикалния театър, бил е на турнета в Германия, Холандия, Австрия и Швейцария, озвучавал е и редица документални и игрални филми.

Публиката ще запомни превъплъщенията на Eмил Митрополитски като Франк от “Прилепът”, Аякс I от “Хубата Елена”, Карл Стефан от “Графиня Марица”, Театралният котарак от “Котки”, Апостол Петър от “Исус Христос Суперзвезда”, Шулц от “Кабаре”, режисьорът Сесил Демил от “Булевардът на залеза” и много други.

Емил Митрополитски завършва “Актьорско майсторство” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Николай Люцканов. Паралелно учи и в Средното музикално училище “Любомир Пипков”- София във вокалния клас на Георги Кузманов. Преди да се посвети на сцената на Музикалния театър дълги години е артист в трупата на Драматичен театър “Драгомир Асенов”- Монтана, където изиграва над 60 роли.

От 1998 г. преподава “Сценична реч” в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, където получава научна степен “Доктор” и званието “Професор”. Преподавал е в Скопие, Македония, в Драмски факултет към университет “Св. св. Кирил и Методий” и в Националната музикална и театрална академия в град Вилнюс, Литва.

Поклон пред паметта му!