Няма не искам: Новият кабинет пуска Македония в ЕС

Политика
15:15 - 28 Юли 2021
12655
Няма не искам: Новият кабинет пуска Македония в ЕС

Основната задача на новото правителство  - когато то бъде обявено и гласувано - ще бъде да пусне Северна Македония в Европейския съюз. Това алармираха Lupa.bg отлично запознати с политиката на американското посолство у нас.

„Първи и основен приоритет на бъдещия кабинет е сваляне на българската блокада над Макенодия. После, разбира се, ще има правителствена криза. А ГЕРБ само това чакат – някой друг да отстъпи за Македония, за да блеснат техните очи”, обясни пред Lupa.bg политически анализатор.

Той подчерта, че сега сме в „сляп” период и в момента въпросителните са много повече, отколкото ясните неща.

„Американското посолство, ДПС, „Демократична България” в някаква степен – това се факторите, които определят какво да се случи. И няколко български олигарси, разбира се. Сега олигархичните кръгове се опитват да се разберат за разпределението на властта. И то така, че да не разсърдят Херо Мустафа – защото тя трябва да бабува на правителство, което да приеме Македония. Такава е волята на Антъни Блинкен (държавен секретар на САЩ – бел. ред.)”, посочи топ геополитик у нас.

Прави впечатление, че казусът „Македония” не е сред темите, които имат предимство в партийните консултации, които текат в момента. Абсолютни приоритети за „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!” остават борбата срещу корупцията, конституционната реформа, изчистването на регулаторите и службите.  

От друга страна днес стана ясно, че Северна Македония е подписала 12 споразумения за трансгранично сътрудничество с България и Косово на обща стойност 3,6 млн. евро. Средствата са осигурени от програма IPA на ЕС за трансгранично сътрудничество.

„Това е част от подготвителния етап за съдбовната стъпка. Няма да се разминем с този акт – да вдигнем ветото за Македония”, намекнаха близки до властта.