Няма никаква риба в Черно море - жегата я прогони

Температурата на водата достига до 27 градуса, попчета и сафрид се крият навътре в морето

Новини
22:49 - 15 Юли 2024
2687
Няма никаква риба в Черно море - жегата я прогони

Риба по Черно море няма никаква и от дни рибарите се прибират с празни мрежи. Причината са рекордно високите температури, необичайни за района. През деня температурата на водата достига 27 градуса, което е твърде много за морските обитатели и те бягат навътре и надълбоко в морето, ставайки на практика неуловими. Рибите се ловят на температура на морската вода до 19 градуса.

"Сафридът избяга, няма и попчета, които друго лято ловяхме с мерак. Сега по цялото Черноморие - от Синеморец, та до Дуранкулак няма никаква риба. Водата е чай. По това време не може да има риболов. Жегата прогони и рибата", жалват се рибари от Ченгене скеле - селището на морските вълци край Бургас. По думите им, няма дори и скариди. 

В Царево разказаха, че много рано сутрин палят лодките и влизат за малко, колкото да се убедят, че риба няма. “Ставаме сутрин като караконджули в 4 часа и излизаме, за малко попчета. Тук-таме има, но и те са избягали, явно да търсят хлад в по-дълбокото, по няколко я хванем, я не. Навсякъде в залива животът е замрял. Няма пърпорещи лодки, няма мятане на въдици. По даляните също", оплакаха се рибарите.

В крайбрежните води по Северното Черноморие риба също няма, а запалените лодкари и въдичари са в лятна отпуска по плажовете. Те чакат да мине първата седмица на август, когато ветровете се обръщат. Задухат ли от изток, идват и пасажите от сафрид, последвани по-късно от лефер и чернокоп.

“Риба в морето няма от 20 юни, докато предни години сафрид и хамсия се хващаха през цялото лято. Тази година обаче се радвахме на незапомнено големи количества сафрид, който излезе много рано - от началото на април. Ще го чакаме отново през август”, каза опитният риболовец Виктор Лучиянов от Балчик. Той посочи, че картината е подобна на тази през 2012 г., когато насред лято морето пак било празно, но есента се отплатило с богат улов на различни видове риба.