Няма огън без Дим. Приятелите не забравят Дим Дуков

Бохемът си отиде от този свят преди 12 години

Изповеди
22:15 - 28 Февруари 2024
7272
Няма огън без Дим. Приятелите не забравят Дим Дуков

Верните приятели на една от най-колоритните личности у нас Дим Дуков не го забравят и 12 години след смъртта му. Той си отиде от този свят на 28 февруари 2012 година едва на 47 години.

"Няма огън без Дим,
нито има далечност –
с теб на маса седим,
предполагайки вечност...

Ние, твоите приятели".

Този стих публикува тази сутрин в социалните мрежи поетът Добромир Банев, който е сред близките приятели на Дим Дуков заедно с Катето Евро, Камен Воденичаров, Петър Антонов, Марта Вачкова.

"Незабравим! Енергията му е тук! Помага ни! Еталон за човещина и креативност!", написа под поста на Добромир Банев певецът и тв водещ Богдан Томов.

Ако беше жив в края на тази година Дим Дуков щеше да празнува 60-годишен юбилей и със сигурност щеше да го отбележи пищно и паметно, само както той можеше. А Дим умееше да прави купони и да бъде в центъра на вниманието.

Синът на известния художник и аниматор Стоян Дуков и на стюардесата Вера Драгостинова бе икономист по образование, но стана един от най-известните фризьори и основател на първия гей клуб в България "Спартакус". Самият  той не криеше хомосексуалната си ориентация, затова е и инициатор за основаването на първата българска гей организация. Това се случи в зората на демокрацията през 1991 г.

Преди това обаче Дим се ожени, замина за Австралия, стана австралийски гражданин, после се разведе и се върна в България. В София създаде първия по рода си микс клуб у нас - легендарния “Спартакус”. След това имаше и друго заведение. След време реши да зареже светския живот и се замонаши под името Дамаскин. Реши да учи богословие във Великотърновския университет. Приятелите се обръщаха към него с "Дядо Владика".

Духовното не му попречи да влезе в риалити шоуто “ВИП брадър”, след което се превърна в един от най-добрите тв водещи - на “Голямата уста” и “Пирамида”. Отвори и първия в България гей френдли хотел.

Всички, които го познаваха, го обичаха заради бохемския му дух, чувството му за хумор и ерудицията му. "Страхотен приятел, искрен, весел, естет, кавалер, той бе един от онези хора, които внасят оптимизъм и радост в душите. Истински добър човек!", така го описват многобройните му приятели.

За съжаление Дим Дуков почина рано сутринта на 28 февруари 2012 г. в болница след дълга битка за живота. Той беше в много тежко състояние след поредица от коремни операции с диагнозата перитонит.