Няма прошка: Въвеждат такса мощност за тока?

Цената на нощния ток може да се увеличи значително, смятат експерти

Актуални новини
12:10 - 27 Май 2024
56264
Няма прошка: Въвеждат такса мощност за тока?

Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че в  увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Но какво е конкретното заявление на крайните снабдители и електроразпределителните дружества не може да се види заради заличените с хиксове предложения. Не е ясно и дали други коментирани промени ще влязат в сила с новите цени, пояснява "Телеграф". 

Наредбата за регулиране цените на тока не предвижда от 1 юли тази година да отпадне нощната тарифа за цената на тока за бита, съобщи междувременно енергиен експерт. Той обаче обърна внимание, че вероятно цената на нощния ток ще се увеличи значително заради промяната в режима на производство и ползване на тока и скока на присъединените слънчеви и вятърни паркове. 

Цената за достъп на битовите клиенти до електроразпределителната мрежа да се калкулира вече на база предоставена мощност на обекта, както е при бизнес клиентите. Тоест във формат ... лева (на киловат) на ден. Това пише в заявлението на ЕРМ „Запад“ за промяна на цените за периода от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г.

В момента цената за достъп за битовите потребители  се определя според потребеното количество електроенергия, тоест е в лева на киловатчас. Предложението за въвеждане на цена за достъп на база предоставена мощност е препоръчано от Съвета на европейските регулатори като добра практика за тарифите в Европейската разпределителна мрежа и се предлага от трите ЕРП-та.  

Въвеждането на цена достъп според предоставената мощност се изисква и от новите участници в пазара на ток: активни клиенти, енергийни общности, операторите за съхранение на енергия и зарядните станции за електромобили, обяснява Енергото на Западна България.

Всеки потребител може да поиска промяна на предоставената мощност, ако получава повече от необходимата му енергия.

Така например  битовите потребители в топлофицирани панелни сгради в София са свързани към 8 квт мощност. Но ако те се отопляват с ток, могат да увеличат мощността на присъединяване и да нямат прекъсване при включване на нови консуматори на енергия.