Няма прошка: Здравната вноска за безработни поскъпва

Общество
13:09 - 30 Януари 2021
4241
Няма прошка: Здравната вноска за безработни поскъпва

Здравната вноска за безработни лица се вдигна на 26 лв. месечно от 1 януари 2021 г., съобщават от НАП. Хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, вече ще дължат повече. Досега, през 2020 г. дължимата сума бе 24,40 лв. месечно, а през 2019 г. – 22,40 лв.

Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година, който вече е 650 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така, здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 325 лв. и не повече от 3000 лв. месечно.

От офиса на НАП в Хасково напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2021 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2021 г. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят още от офиса на приходната агенция. 

Тя се подава електронно с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис (КЕП), чрез портала за електронни услуги, както и в  офиса на приходната агенция по постоянен адрес. Подаването й следва да бъде до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева, предупреждават от офиса на Агенцията в Хасково.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ този, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват, при условие, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на е-адрес www.nap.bg или на тел.: 0700 18 700.