Няма сътресения - британският кабинет приема бюджета през март

Новият министър на финансите на Обединеното кралство отхвърли твърденията, че приемането ще бъде отложено след смените в кабинета

Новини
18:22 - 18 Февруари 2020
1307
Няма сътресения - британският кабинет приема бюджета през март

Новият министър на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак отхвърли твърденията, че приемането на бюджета ще бъде отложено след смените в кабинета на премиера Борис Джонсън. Той потвърди, че бюджетът ще бъде приет според плана на 11 март, пише британското издание London Evening Standard.

Министърът освен това няма да присъства на срещата на финансовите министри на страните от Г-20, която ще се проведе в Рияд, Саудитска арабия, за да може да работи по новия бюджет.

Това означава, че той ще пропусне първия си шанс като министър да се срещне със своите колеги от други държави, включително американският ръководител на финансовото министерство Стивън Мнучин, но според източници тези пропуски ще бъдат попълнени от множество телефонни разговори, които Сунак ще проведе. Освен това се очаква той да се срещне с министрите по време на срещата на Международния валутен фонд през април 2020 г.

Сунак обяви своето намерение да не отлага приемането на бюджета в съобщение в социалната мрежа „Туитър“.

„Продължаваме с приготовленията за моя първи бюджет на 11 март. Той ще изпълни обещанията, които направихме към британския народ – да подсилим и да освободим потенциална на тази страна“, каза той в своето съобщение.

Освен това стана ясно, че Джонсън и Сунак ще се срещнат на 19 февруари, за да дискутират прогреса по бюджета, което беше описано като „обикновена рутинна среща“.

Сунак е на поста си от само пет дни, след изненадващата оставна на бившия му ръководител Саджид Джавид, който протестира срещу рокадите в кабинета. След това имаше съмнения, че бюджета ще бъде приет на 18 и 25 март.