Няма спирка! Камилата оскверни бижу на Даяна

Нещо за четене
18:15 - 25 Септември 2023
4640
Няма спирка! Камилата оскверни бижу на Даяна

Съдбата на бижутата, с които принцеса Даяна е снимана на много събития, все още предизвикват много спорове. Има само едно от тях, което носи и нейната съперница - Камила.

Прочутата диадема на Спенсър от време на време се приписва на кралската хазна, въпреки че е известно, че семейното бижу, с което лейди Даяна е отишла до олтара, е останало в семейството и сега принадлежи на по-малкия ѝ брат. Той е наследил бижуто, заедно с титлата граф.

Освен прочутата диадема, принцесата на Уелс е използвала и други бижута, които не са принадлежали лично на нея. Сред тях са много бижута от кралската съкровищница. Те включват диадеми, огърлици, брошки и други скъпоценности.

Даяна създава и своя собствена колекция от бижута. Тя включва множество подаръци от принц Чарлз и други Уиндзори, както и дипломатически подаръци.

Сред тези подаръци е огърлица от XIX в. с изумруд и диаманти. Бижуто ѝ е подарено от кралицата майка на Уелс в чест на сватбата на Даяна и нейния внук. Това е единственото бижу на Даяна, което впоследствие е отишло при нейната съперница - Камила.

Как се случва така, че бижуто на Даяна се оказва у Камила?

Даяна носи носила тази огърлицата по време на държавно посещение във Виена през 1986 г. След смъртта й на Уелс бижуто е върнато в кралската съкровищница заедно с много други бижута, които тя не е могла да завещае на синовете си.

По-късно (от около 2012 г.) херцогиня Камила от време на време се появява на публични места с брошката, която е част от огърлица, състояща се от диамантен медальон и висулка с изумрудена капка. В центъра на композицията са разположени три пера, обсипани с диаманти. Това е древен символ на принцовете на Уелс, който често се вижда върху кралските бижута.

Кралица Камила е критикувана доста остро за това, че е променила бижуто на Даяна. В действителност принцесата е тази, която е направила корекциите в начина, по който е изглеждало бижуто.

Първоначално то е било само брошка. За първи път тя е подарена като сватбен подарък на принцеса Александра Датска от дамите на Бристол през 1863 г., когато тя се омъжва за принца на Уелс.