Нямало работници по морето? Селски тарикати сами си съсипват сезона

Новини
22:40 - 14 Юни 2024
20149
Нямало работници по морето? Селски тарикати сами си съсипват сезона

Сигурно сте чули за острия недостиг на работна сила по морето. Липсата на десетки хиляди работници за морските ни курорти заплашвала сезона, а всичкото това на фона на огромните заплати от по 3-4 хиляди лева, които щедро се раздавали.

С Lupa.bg се свърза млад кандидат за работа на морето. Разказът на Х. е показателен - проблемът се създава основно от работодатели, озовали се съвсем случайно в такава позиция.

„Намирам оферта за работа в Поморие - като барман в заведение на плажа. Работата изглежда привлекателна, условията никак не са зле.", разказва нашият събеседник. Два дни комуникира интензивно по телефона с дама, представяща се като управител. „Не можеше да ѝ се затвори устата по телефона.“, споделя Х.

В деня преди да тръгне за Поморие обаче телефонът на въпросната дама мистериозно замлъква. Не отговаря нито на обаждания, нито на съобщения. И съвсем естествено Х. отписва тази оферта.

След два дни попада на друга оферта - много „закъсало“ за персонал заведение в Приморско. Следват отново 2-3 дни интензивни „преговори“ по телефона. В един момент се оказва, че Х. е блокиран и нито може да се обади на кандидат-работодателя, нито да му изпрати съобщение. От посредник в контактите със собственика на заведението разбира, че „ами той и миналата година така направи...“.

А относно „огромните“ заплати, които уж дават за работа на морето - средната оферта се движи около 1500 лева. Това обикновено за 12-часов работен ден и без почивка - от понеделник до неделя. Интересно колко ли време ще им отнеме на хилядите азиатци, запътили се да работят у нас, да схванат номерата на селските тарикати по Черноморието, маскирани като работодатели...