Нямате защитна маска? Ето с какво да я замените

Строителните респиратори са добра алтернатива

Новини
11:15 - 29 Март 2020
6792
Нямате защитна маска? Ето с какво да я замените

Въпреки, че много държави правят опити да снабдят населението със защитни маски, в много държави те все още липсват и хората са изправени пред алтернативата да ходят на работа или до магазина незащитени срещу коронавирусната епидемия.

Руски специалисти препоръчват какво да направим в случай на липса на този асортимент и дават някои алтернативи.

За защита от коронавируса, медицинските маски могат да бъдат заменени с домашни аналози от плат или вълна, казва имунологът, ръководител на отдела по ваксини и серуми към Научноизследователския институт в Москва, Михаил Костинов.

“Те също са добри, но трябва да се мият по-често. Със смяна на всеки два часа, трябва да се сменят поне пет маски на ден”, каза той в коментар за Ура.ру.

Лекарят отбелязва също, че след измиване маската трябва да се изглади.

Според Костинов домашните маски не могат да се сравняват със специалните медицински маски, но това е “по-добре от нищо”.

Освен това строителните респиратори са добра алтернатива на маските, особено за тези, които трябва да контактуват със заразени хора, допълва лекарят.

Според последните данни на СЗО, в света са регистрирани над 570 000 случая на инфекция, починали са над 26 000 души, обобщава БГНЕС.