Н.Йорданова : Служебно правителство ще има, но с ограничени правомощия

Предложенията за ремонт на Конституцията били обсъдени с ГЕРБ и ДПС

Актуални новини
12:01 - 24 Юли 2023
1494
Н.Йорданова : Служебно правителство ще има, но с ограничени правомощия

В бъдеще служебното правителство трябва продължи да съществува като институт, но ще има ограничени правомощия. Страната ни ще може да бъде без действащ кабинет само месец. Президентът няма да има неограничен избор относно състава. Освен това, кабинетът в оставка трябва да продължи да действа като служебен. Така ще се запази връзката между парламент и изпълнителна власт, каза депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова в ефира на NOVA по повод предложените от коалицията конституционни промени.

По думите й в предложените изменения има важни гаранции, за да не се стига до ситуации, "в които главният прокурор е бухалка за едни и чадър за други".

"На първо място, Прокуратурата ще престане да бъде тази пирамидална структура на върха, на която е главният прокурор. Изключително важна гаранция е структурата на прокурорския съвет, която ние предлагаме.Там, мнозинство ще има квотата, която е избрана от парламента. Предлагаме напълно да бъде променен онзи текст, който даваше възможност на главния прокурор да има власт върху всеки един от прокурорите. Прокурорският съвет също няма да се доминира от него, посочи още бившият правосъден министър.

И поясни, че тези предложения вече са обсъдени с ГЕРБ-СДС и ДПС.

"Имаме подкрепа по голяма част от тях. Колегите от ГЕРБ-СДС работят върху промените в Инспектората на ВСС. Предложенията на ДПС пък до голяма степен се припокриват с нашите така че аз съм оптимист, че в един момент ще постигнем консенсус", допълни Йорданова.