Ню Йорк в шок: Хеликоптер се заби в сърцето на Манхатън

Пилотът загина в забранената за полети зона, няма данни за готвен атентат

САЩ
21:56 - 10 Юни 2019 (обновена)
5177
Ню Йорк в шок: Хеликоптер се заби в сърцето на Манхатън

Хеликоптер се разби в сграда на Седмо авеню в сърцето на Ню Йорк и накара местните да изтръпнат заради първоначална информация, че може да се касае за атентат, подобен на мащабната терористична атака на "Ал Кайда" от 2001 г.

Пилотът е загинал, няма данни да става въпрос за атентат. Никой в сградата и край нея не е пострадал. Машината се е разбила след като той е загубил връзка с ръководството за въздушно движение на летище Ла Гуардия. 

Последвал е огромен пожар, но огнеборците успяха да го изгасят почти напълно за по-малко от половин час. Изпратени са над 50 пожарни коли. 

"Бях вътре в сградата, на 29-я етаж, когато усетих, че нещо се случва. Всички бяхме в шок. Седяхме спокойно, говорехме си, когато изведнъж целият под се разтресе. Тогава влетя шефът на охраната, който ни уведоми, че е станал инцидент и ни прикани да се евакуираме. Всички се втурнахме към стълбите. 2 минути по-късно изключиха алармите за пожар", разказа пред Ей Би Си Ню Йорк един от многобройните свидетели на инциденти. 

По първоначална информация машината е била на ремонт и неколкократно е имала технически проблеми. Най-вероятно пилотът е успял да се разбие на покрива на сградата, като е избегнал удар на земята с риск за живота си, но по преценка да не причини жертви по натоварените булеварди наоколо. 

Всички улици в центъра на Манхатън са затворени. Появиха се и предположения, че лошото време над мегаполиса може да е довело до фаталния инцидент. Днес скоростта на вятъра е висока, вали силен дъжд, а видимостта е опасно ограничена. 

Разследването на авиокатастрофата вече започна. Президентът Доналд Тръмп изказа съболезнования на близките на загиналия и в туит в социалната мрежа благодари за отличната работа на пожарникарите, като ги увери, че ще осигури всичко за тяхната безопасност и за сигурността на работещите и живеещите в района на инцидента. 

В центъра на Манхатън е забранена зона за летене и коридорите на всички машини са ограничени. Възможно е обаче пилотът на хеликоптера да е попаднал във въздушно течение, което не е успял да избегне и машината да е станала неконтролируема.