НЗОК не може да глобява некадърни лекари

Здраве
16:05 - 28 Ноември 2022
2268
НЗОК не може да глобява некадърни лекари

Здравната каса не може да глобява лекарите за некачествена медицинска помощ. Причините са липса на правила как да се оценява качеството на медицинската услуга и отменена от здравното министерство наредба за удовлетвореността на пациентите, съобщи БНР.

Според действащия рамков договор лекарите оказват помощ съгласно критерии за качество и достъпност, разписани в него. Такива критерии обаче не са приети от страна на Лекарския съюз, обясниха от Здравната каса. Не са одобрени и правила, по които те да се прилагат.

Друга пречка е отменена през 2017-та година наредба за удовлетвореността на хората от медицинските дейности, заплащани от касата.

Така ведомството не може да санкционира лекари за некачествена услуга. И предлага в новия рамков договор да бъдат завишени глобите за нарушаване на критериите за качество, а един от тях да бъде продължителността на прегледа – минимум 15 минути.

Против това се обявиха и лични лекари, и пациентски организации.

"Ако човек свърши една работа добре, но я свърши за по-кратко време, това не означава, че е работил некачествено. Напротив, означава, че е работил по-качествено", посочи д-р Костадин Сотиров, личен лекар, председател на местното сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Според него това изискване е било въведено преди години с цел да се ограничи броят на прегледите и съответно на разходите на Здравната каса за тях. Така обхватът на профилактичните прегледи е спаднал до 30%:

"Въпреки епидемичната обстановка, след премахването му този процент се качи до 47%, наближи 50. Тази година се надяваме да е и повече. Това притесни ръководството на НЗОК", каза той.

Ако се върне минималната продължителност на прегледа, личните лекари ще могат да преглеждат средно по 25 души на ден, смята д-р Сотиров и добави, че сега те са около 42-45 души на ден.

Личните лекари са разтревожени и от отхвърленото им предложение за улесняване на работата по заместване. Идеята им личният лекар да може да се замества от всеки друг лекар, а не от общопрактикуващ не се приема от НЗОК.

Д-р Сотиров е категоричен, че при така предложения проект на Национален рамков договор Лекарският съюз няма да се върне на масата на преговорите, тъй като документът би лишил половината от населението от медицинска помощ.

Здравната каса не е лекуващ орган, а платец на медицински услуги, заяви от своя страна Иван Димитров – председател на Българския пациентски форум. Той също е против минимална или максимална продължителност на прегледите. "Медицината не може да бъде слагана в рамки", категоричен е Димитров.